Kemalpaşa Harita Mühendislik Bürosu
Kemalpaşa Harita Mühendislik Bürosu İletişim
Kemalpaşa geniş arazi ve meyve bahçeleri ile göz alıcı bir ilçemizdir. Kemalpaşa Harita Mühendislik Bürosu, ihtiyacınız olan ölçüm işlerinizde Ekşi Harita Mühendislik olarak hizmet vermekteyiz. Kadastro ve imar sorunlarınızın çözümünde bizi arayabilirsiniz. 0 544 489 2155 irtibat telefonumuz. Kemalpaşa Harita Mühendislik Bürosu iletişim hattımızı arayıp uygun fiyatlar ile ölçüm işlerinizi yapıyoruz.
Harita Mühendisi Ve Faaliyetleri
Yeryüzünün tüm coğrafi alanları üzerinde ölçüm yapmak ve bu ölçümler sonucu planları hazırlamak, haritalar hazırlamak, resmi ve özel hak sahiplerinin haklarını kanuni sınırlar dahilinde belirlemektir. Gerekli tüm hesaplamaları harita mühendisi yapar. Devlet arazilerinde olsun özel sektörde olsun veya kırsal arazilerde olsun tüm mülkiyet sınırlarının belirlenmesinde yetkili mühendislik dalıdır.
Harita Mühendisi Neler Yapar?
Yeryüzünü inceleyerek sınırları belirlemek, planları hazırlamak, hataları düzenlemek ve ölçümler yaparak gerçek ve tüzel kişiler arasında adaletli paylaşıma aracılık etmek. Günümüzde modern teknolojik aletler ile sıfır hataya yakın tespitler yapılmaktadır. Her ölçekte topografik ve tematik haritaların hazırlanmasına öncülük etmek. Baraj, yol ve köprü gibi büyük ölçekte ki yatırımlarda zemin etüdü ve kamulaştırma faaliyetlerinde yer almak.
Elbette en önemli faaliyet konuları arasında kadastro çalışmalarında öncülük etmek. Belediyelerin ve kamu kurumlarının imar çalışmalarına destek vermek. Şehirlerde ve kırsal alanda arazi, arsa, tarla, yol gibi alan düzenlemeleri için gerekli ölçümleri yapmak. Dijital ortamda anlaşılır, tematik haritalar hazırlamak da harita mühendislerinin faaliyetleri arasında yer alır.
Kimler Harita Mühendisi Olabilir?
Harita mühendisi, mühendislik fakültelerinin ilgili bölümlerinden mezun olmak kaydıyla faaliyetleri için yetki kazanır. İlgili bölümler, Jeodezi, Fotogrametri, Geomatik ve Harita Mühendisliği dir.
4 Yıllık lisans eğitimi almak şarttır. Harita mühendisleri; temel mühendislik, alet bilgisi, ileri matematik, bilişim sistemleri ve plan – proje bilgisi dersleri ağırlıklı olarak alırlar.
Harita mühendisi diğer bir çok mühendisliklerle beraber çalışma içerisindedir. Belki de yapılacak işlerin başlangıcı için gerekli alt yapıyı harita mühendisi oluşturur. Çalışma alanları çok geniştir. Ortaya konulacak altyapı ve üst yapı projelerinin sağlam ve hatasız başlaması ancak harita mühendislerinin ön çalışması ile mümkündür. Kemalpaşa Harita Mühendislik Bürosu
Haritacılar ne iş yapar ?
Harita mühendisleri olarak çok geniş yelpazede çalışma alanı bulabilmektedir. Demiryolları, karayolları, köprüler, barajlar, metro hatları, doğal gaz boru hatları, içme suyu borularının döşenmesi ve elektrik kablolarının – direklerinin döşenmesi gibi büyük çaplı kamu yatırımlarında güzergahların belirlenmesi ölçümlerini yapmak. Kemalpaşa Harita Mühendislik Bürosu
Konum belirleme ve işaretleme, hava fotoğraflarının çekilmesi, yatay ve düşey kontrol ağlarının belirlenmesi, deformasyon ölçüleri, araç takip sistemleri ve uydu görüntüleri
Restorasyon, Büyük ve orta ölçekli harita üretimi, Sayısal harita üretmek, Tografik haritalar, Tematik ve Batımetrik haritalar, Kentsel ve kırsal alanların düzenlenmesi ölçümleri gibi faaliyetleri yapmak.
Kentsel dönüşüm faaliyetlerine destek vermek, imar uygulamaları için sahada tespit yapmak, kadastro çalışmalarında alt yapıyı oluşturmak, Kamulaştırma faaliyetlerinde ölçüm yapmak, Taşınmaz değerlemeleri işlemlerini yapmak ve arazi toplulaştırma için gerekli ölçümleri hazırlamak.
Hava alanları yatırımları, enerji santralleri yerleşkeleri, endüstriyel yapı ve inşaatlar, bireysel konut inşaatları arsa ölçme, inşaat projelerinin yerleşim alanı tespiti için ölçüm yapmak gibi sayamayacağımız bir çok işin alt yapısı sorumluluğu harita mühendislerindedir.
Jeodezik uygulamaları, imar planı ve kamulaştırma faaliyetlerine alt yapı hazırlamak. 3D modellemeler ve Rölöve uygulamaları, CBS (coğrafi bilgi sistemi) uygulamaları – deformasyon ölçümleri gibi bir çok alanda faaliyette bulunur.
Kemalpaşa Arazi Ölçümü Harita Mühendisi
Arazi kavramı çok geniş bir alanı kapsamaktadır. Ölçülecek arazi bir çok farklı amaç için ölçülebilmektedir. Ekşi harita mühendislik tüm arazi ölçüm işlerinizde titiz çalışmaları ve hassas ölçüm aletleri ile yanınızdadır. Bir arazi ölçümüne neden ihtiyaç duyarız; Miras paylaşımı için arazi ölçümü, komşu arazi ile olan sınırları belirlemek için yapılan arazi ölçümü, satın alma veya satma (tapunun el değiştirmesi) öncesinde tapu kayıtları ile arazinin konumu eşleşiyor mu kontrolünün yapılması.
Toplu konut alanının yerleşkesinin sınırlarının belirlenmesi için arazi ölçümü yapılabilir. Kamulaştırma ve imar işlemleri için arazi ölçümü ve orman alanlarının kiralanması için gerekli ölçümlerin yapılması gibi devam eden konularda yapılan arazi ölçümleridir. Kemalpaşa Harita Mühendislik Bürosu
Kemalpaşa Arsa Ölçümü Harita Mühendisi
Arsa ölçümü inşaat yapımına karar verilen arazinin sınırlarının tespitinde çok önemlidir. İmar planında belirlenen alanın tespiti ve dahi izin verilen inşaat alanının çizgilerinin belirlenmesi için Kemalpaşa arsa ölçümü harita mühendisi işleri yapılır. Sınır ihlallerinin tespiti içinde arsa ölçümü yapılır. Arsa özel ve kamu mülkiyetinin reel karşılığı olarak imar uygulaması yapılmış arazi parçasıdır.
Kemalpaşa Ayırma Ve İfraz İşleri
Ayırma (İfraz) işlemi 1994/5 sayılı Genelgede; “İlgilisinin talebi üzerine bir parselin İmar
Kanunu’nun 15 ve 16. maddeleri uyarınca iki ya da daha fazla parçalara bölünmesi
işlemidir.” şeklinde tanımlanmıştır.
Ayırma işleminde, tapu kütüğünün müstakil bir sayfasında kayıtlı taşınmaz, ilgilisinin talebi
üzerine iki ya da daha fazla parçaya ayrılır. Yapılan işlemin imar mevzuatına uygunluğu,
işleme tabi parselin konumuna göre belediye ya da il özel idaresi kurulu kararına bağlanır.
Daha sonra yeni oluşan her bir parça ayrı bir parsel numarası altında ayrı bir kütük sayfasına
kaydedilir. Harita mühendisi bu süreçte sınırların tespitinde gereken ölçümleri yapan yetkili mühendisidir. Kemalpaşa Harita Mühendislik Bürosu
Kemalpaşa İmar Uygulaması Ölçümleri
İmar planlama çalışmalarını düzenleyen temel yasa 1985 yılında yürürlüğe girmiş
bulunan “3194 sayılı İmar Yasası”dır. Ancak planlama çalışması birçok disiplinin bir arada
bulunduğu çalışmadır. Bu nedenle yerleşmelerin fiziki mekânı ile ilgili olarak çıkarılmış
bulunan birçok yasa, yönetmelik, kanun hükmünde kararname, tüzük, genelge planlama
sırasında kullanılmaktadır. Bütün bunlar İmar Mevzuatı’nı oluşturmaktadır.
İmar uygulaması ilgili kanun kapsamında gerçekleştirilen belediyecilik ve kamu faaliyetlerinin düzenlenmesi ve ayrılan alanların tespiti için ölçümlerin yapılması işidir. İmar uygulamalarında, yeşil alanlar, binalar, sosyal tesisler, konutlar, park ve bahçeler, yol ve sokakların sınırlarının ölçülmesi işleri ciddi bir işlemdir.
Kemalpaşa Orman Arazisi Kiralama Harita Mühendisi Hizmetleri
Devletin vatandaşlara veya tüzel kişiliklere sunduğu orman arazisi kiralama hizmetleri vardır. Bu kiralama işlemleri çeşitli amaçlar ile yapılır. Amaç milli arazilerin verimli kullanılması ve kiralayanlara ekonomik destek sağlanmasıdır. Ülkemizde kadastro sınırları bazen sorunlu halde bırakılmış veya ölçülmüştür. Kiralayacağımız arazinin sınırlarını belirlemek ileride meydana gelebilecek sıkıntılı durumların önüne geçmektir.
Kemalpaşa Parselasyon Ölçümü Harita Mühendisi
İmar Plânı esaslarına göre parselasyon haritaları ve yeni duruma göre
mal sahipleri ve parsellerin listeleri düzenlenir. Bu haritalardan ve listelerden birer kopya, düzenleme sahasına giren parsel sahiplerine gönderilir
ve bir ay müddetle ilân edilir.
Ancak parselasyon haritalarının ilânından önce genel trafik alanları
ve yeşil sahaların mülkiyetinin belediyeye intikali istenebilir ve sağlanabilir. Bu husustaki parselasyon plânları hakkındaki şikâyetler gene yukarıda bahsedilen kurumlara yapılabilir.
İlân süresinin dolmasından sonra şikâyetler incelenerek plân onanır
ve yürürlüğe girer. Plânın yürürlüğe girmesi kesinleştiğinin ilânı ile başlar.
Plânın kesinleşmesi ile beraber;
, a — Tapuda kayıtlı eski parsel ve hakların yerine yenileri yürürlüğe
girer.
) b — Gayrimenkuller üzerindeki tasarruf ve değiştirme yasağı kalkar,
c — Kanunî şuf’a hakkı yürürlükten kalkar.
Parselasyon plânının yürürlüğe girmesinden evvel genel trafik alanları ve yeşil alanlar dışında kalan diğer parsellerin de bazı şartlar altında
mülkiyetinin devri istenilebilir. Bu husustaki itirazlar da gene yukarıdaki
adı geçen makamlara yapılabilir. Tüm bu karmaşık gibi görünen işlemlerin sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi ve kanuni hakların doğru tespiti için esas teşkil edecek olan yetkili bir harita mühendisin yaptığı ölçümlerdir.
Kemalpaşa Vaziyet Planı Çıkarma Ölçme
Vaziyet Planı Nasıl Çizilir? İçinde Neler Bulunur?
Vaziyet planı, inşa edilecek bir bina ile ilgili çalışmalar başlamadan önce ilgili bina ve çevresi ile ilgili birçok detayın yer aldığı bir plandır. Bu plan, bina için hayati derecede önemli olduğundan çok iyi bir şekilde hazırlanmalı ve içerisinde bulunması gereken bilgilerin doğruluğundan emin olunmalıdır. Vaziyet planı hazırlanması teknik bir süreçtir ve bu alanda deneyimi bulunan uzmanlarca hazırlanması gerekir. Teknik çizimler ve mühendislik alanında uzman kişiler bu çalışmayı efektif biçimde gerçekleştirebilirler. Vaziyet planı çıkarma; yapının veya inşa edilecek herhangi bir tesisin oturacağı alanın sınırlarının belirlenmesinde önemli faaliyetlerin başında gelir.
Kemalpaşa Yola Terk Ölçme Harita Mühendisi
Yola terk işlemi; imar planlarının uygulanması esnasında mal sahiplerinin gayrimenkullerinin tamamını ya da bir kısmını kamuya terk etmesidir. Kamuya terk olarak da adlandırılan bu işlem, imar planları çerçevesinde park, yeşil alan, oyun alanı gibi tesislerin kurulumu için yapılır.
Ayrıca yola terk, bu alanların yanı sıra ibadet yerleri, otopark ya da meydanlar gibi kamu yararı gözetilerek ayrılmış yerleri de kapsar.
Mal sahipleri bu işlemi bir bedel karşılığı ya da bedelsiz olarak yapabilirler. İmar Kanunu’na göre imar planı olan yerlerde yola terk işlemleri yapılabilir. Kadastro Müdürlüğü tarafından yapılan yola ya da kamuya terk işlemi teknik bir çalışmanın sonucudur. Tescil zorunluluğu sebebiyle Tapu Sicil Müdürlükleri de bu konu dahilinde sorumludur. İşte bütün bu süreçlerin içerisinde en önemli nokta ölçümlerin yapılmasıdır. Demirci ilçesi işleriniz için linke tıklayınız; https://eksiharitamuhendislik.com/demirci-harita-muhendislik-burosu/
Kemalpaşa Yoldan İhdas Ölçme Harita Mühendislik
Yola terk ve yoldan ihdas İmar Yasası’nda yer alan iki kavramdır. İmar çalışmalarının sorunsuz bir şekilde gerçekleşebilmesi için uygulama aşamasına geçilmeden önce yola terk ve yoldan ihdas işlemlerinin gerçekleştirilmesi gerekir. Aksi takdirde halkla imar çalışmaları yapan kişiler arasında sorunlar yaşanabilir. Çalışmaların sağlıklı yürütülmesi adına yapılması gereken yoldan ihdas ve yola terk işlemlerine dair detaylar aşağıdadır.
Yola terk işlemi, imar planlarının uygulanması için mal sahibinin tapuya kayıtlı olan taşınmazının tamamını ya da belirli bir bölümünü kamu yararına terk etmesi işlemidir. Terk işleminde amaç belirlenen bölümün yol, park veya oyun alanı olarak imar çalışmalarında değerlendirilmesi isteğine dayanır. Bu terk işleminde önemli olan terk edilen bölümün imar planına uygun olan bölüm olmasıdır. Ayrıca yola terk işleminde taşınmazın belirli bir bölümünün terk edilmesi işlemi bedelli ya da bedelsiz olarak yapılabilmektedir. İhdas işlemlerinin sonuçlanması sınırların ölçülmesi harita mühendisinin işleri arasındadır.
Kemalpaşa Hali Hazır Harita Hizmetleri
Haritası ortaya konulacak alanın mevcut durumda uygarlık eli ile yapılmış her türlü yapılar, yollar ve nakil hatları gibi unsurların ölçülmesi ve sınırlarının tespit edilip kağıt üzerinde gösterilmesine Hali Hazır (Sayısal Halihazır Harita) denir.
Halihazır, kelime anlamı olarak içinde bulunulan durum anlamına gelir. Halihazır Harita da içinde bulunulan durumu gösteren harita anlamına gelir. Halihazır Harita’da nirengi, Rs noktaları, poligon noktaları, binalar, binaların kat adedi, yollar, kaldırımlar, sokaklar, yol ve sokak haricinde kalan yerlere ilişkin yükseklik eğrileri, ağaçlar, elektrik direkleri, ada ve parsel sınırları ve numaraları vb. çalışılan alanda bulunan her şey gösterilir. Halihazır Haritalar, “1/2500 ve Daha Büyük Ölçekli Harita ve Planlarının Yapım Yönetmeliği” esaslarına gore 1/1000 yada 1/2000 ölçekli olarak yapılır.
Kemalpaşa Plankote Hizmetleri
Plankote mimari projelerin doğru ve hatasız tasarlanabilmesi için altlık olarak kullanılan ve bölgenin detaylı durumunu, topografyasını, tüm yapıları yansıtan haritaları plankote olarak adlandırıyoruz. Arazinin içerisinde bulunan her türlü yapı ve nesneler çeşitli semboller ile belirlenerek belirli aralıklar ile arazinin mevcut kodları işaretlenip gösterilir. Ölçüm işlemleri Total Station cihazları ile yapılmaktadır.
Kemalpaşa Aplikasyon Ölçümleri
Aplikasyon; “Taşınmaza ait mülkiyet veya irtifak hakkı sınırlarının, tapu plânındaki data ve belgelerine uygun olarak zeminde işaretlenmesini”
Aplikasyon krokisi ise; “Parselin aplikasyon ölçü değerleri ile parsel sınır noktalarının durağan tesislere ve denetim noktalarına bağlı olarak zeminde alınan röperli ölçülerini gösteren krokiyi” İfade eder, şeklinde tanımlanmıştır.
2010/4 sayılı genelge aplikasyonu; talebe bağlı olarak yapılacak işlemlerden olarak belirlenmiştir. Lisanslı büroların kurulduğu yerlerde aplikasyon için ilk müracaat bu büroya (bürolardan birine) yapılır. Eğer Lisanslı yazıhane kurulmamışsa aplikasyon işlemi için müracaat kadastro müdürlüğüne yapılır.
Kemalpaşa Deformasyon Ölçümleri
Deformasyon Ölçmeleri, mühendislik ölçmeleri içinde önemli bir yere ve konuma sahiptir. Gerek üzerinde yaşadığımız organik ortamda, gerekse insan eliyle inşa edilmiş mühendislik yapılarında zaman içinde ortaya çıkabilecek geometrik değişimlerin (deformasyonların) neticeleri, insan yaşamını ve onun güvenliğini yakından ilgilendirmektedir. Son yıllarda deformasyon ölçmeleri, jeodezinin en önemli uygulama alanlarından biri olmuştur. Hareketlerin izlenmesi çalışmalarında genellikle statik deformasyon modelleri yeterli olmaktadır.
Kemalpaşa Harita Mühendislik Bürosu